Mire számíthatunk az M8-as kapcsán?

0
30

Az M8-as ideiglenes forgalomba helyezése 2021 végéig várható

Már beszámoltunk róla, hogy az M8-as Körmend és Rábafüzes (országhatár) közötti szakasz előkészítése már megtörtént, a kiviteli terveket 1,474 milliárd forintért az UNITEF-FŐMTERV-UTIBER-UVATERV konzorcium készítette el. Az itt épülő közel 29 kilométer hosszúságú 2×1 sávos gyorsforgalmi úton 22 felüljáró, 12 aluljáró, 5 csomópont és 2 pihenőhely is lesz. Vasszentmihálynál 580 méter hosszú völgyhíd épül.

Most utána jártunk a NIF ZRt-nél, hogy mire számíthatunk a jövőben, mikor is vehetjük birtokba a már nagyon várt M8-as Körmend és Rábafüzes közötti szakaszát.

A kérdéssel kapcsolatban a NIF ZRt. kommunikációs igazagtója, Loppert Dániel a következő tájékoztatást nyújtotta:

Az M8-as Körmend és Rábafüzes közötti szakasz fejlesztésével kapcsolatos beruházás előkészítési fázisban van. A korábbi 2×2 sávos autóút kialakítására kiadott elrendelés módosult, jelenleg 2×1 sávos megvalósításra kapott elrendelést a NIF Zrt. Az elkövetkező évekre prognosztizált forgalmi adatok nem indokolják a 2×2 sávos kialakítást, illetve az osztrák oldalon is 2×1 sávos autóútba csatlakozik bele az érintett szakasz.

A szakasz 2×2 sávossá fejleszthető, első ütemben 2×1 sávos gyorsforgalmi úti kialakítására már jogerős építési engedéllyel rendelkezik. A területszerzés legkorábban 2016. év őszén, a régészeti munkálatok pedig ezt követően indulhatnak, amelyek várhatóan 2018. év végére fejeződnek be. A kivitelezési munkák elvégzésére vonatkozó közbeszerzési eljárást 2018. III. negyedévében tervezzük kiírni, az eljárás eredményes lezárását követően indulhat a kivitelezés. Az ideiglenes forgalomba helyezés 2021 végéig várható.