Vb-2018 – Svájc döntetlennel jutott tovább

1
39

A svájci labdarúgó-válogatott a Costa Rica elleni 2-2-es döntetlennel zárta a csoportkört az oroszországi világbajnokságon, így az E jelű négyes második helyén jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

A svájciak kedden 16 órakor, Szentpéterváron a svéd válogatottal találkoznak a 16 között.

I. félidő:

31. perc: Egy jobb szélen végigvezetett akció után Embolo fejelte vissza középre a beadást, a második hullámban érkező Dzemaili hat méterről bombázott a kapu közepébe (1-0).

II. félidő:

56. perc: Campbell jobb oldali szögleténél Waston ugrott a legmagasabbra, a labdát öt és fél méterről csúsztatta a hosszú alsó sarokba (1-1).

88. perc: Zakaria iramodott meg a jobb szélen, laposan passzolt középre a szintén csereként beállt Drmicnek, aki futtából, 14 méterről az ellentétesen mozgó Navas mellett a hosszú sarokba lőtt (2-1).

92-93. perc: Campbell szlalomozott be a büntetőterületen belülre, Zakaria szabálytalankodott vele szemben, a megítélt tizenegyest Ruiz a keresztlécre lőtte, a labda azonban Sommer fejéről bepattant a kapuba (2-2).

A hatodik percben Yann Sommernek két hatalmas bravúrt is be kellett mutatnia ahhoz, hogy Svájc ne kerüljön hamar hátrányba, nem sokkal később a keresztléc mentette meg ettől az európaiakat. A svájciak először az első negyedóra végén veszélyeztettek, s fokozatosan átvették a mérkőzés irányítását.

Fél órát követően első kapura lövésükből gólt szereztek, így ők mehettek előnnyel az öltözőbe.

A fordulás után tíz perccel egyenlített Costa Rica, Kendall Waston találata volt a közép-amerikai csapat első gólja a mostani vb-n. Az előző tornán negyeddöntős együttes 424 perc elteltével volt eredményes ismét világbajnokságon, az idei 32 résztvevő közül a Costa Rica-iak találtak be utolsóként.

Az utolsó negyed órára Svájc fokozta a tempót, ellenfele egyre jobban elfáradt, de annak ellenére, hogy az európaiak a csereként beállt Josip Drmic góljával másodszor is vezetéshez jutottak, Ruiz szerencsés büntetőjének – hivatalosan Sommer öngóljának – hála Costa Rica sem pont nélkül utazik haza.

Az E-csoport eredményei:

1. forduló:
Szerbia-Costa Rica 1-0 (0-0)
Brazília-Svájc 1-1 (1-0)

2. forduló:
Brazília-Costa Rica 2-0 (0-0)
Svájc-Szerbia 2-1 (0-1)

3. forduló:
Brazília-Szerbia 2-0 (1-0)
Svájc-Costa Rica 2-2 (1-0)

Az E-csoport végeredménye
# Csapatok M Gy D V Rg Kg Pt Megjegyzés
1 Brazília 3 2 1 0 5 1 7 továbbjutott
2 Svájc 3 1 2 0 5 4 5 továbbjutott
3 Szerbia 3 1 0 2 2 4 3 kiesett
4 Costa Rica 3 0 1 2 2 5 1 kiesett

(MTI / Fotó: fifa.com)