Sikeres övvizsgán vannak túl a Dinamica SE karatékái

0
54

A Castrum Sec-Dinamica SE Körmend 2019. február 9-én tartotta az év első minősítő övvizsgáját. A második lehetőség a sportolók számára, hogy előbbre lépjenek övfokozatban az a nyári egyesületi edzőtáborban lesz. Ez azért fontos, mert a megfelelő szint elérése után kerülhetnek be a karatékák a versenyzés vérkeringésébe.

A vizsgát megelőző napokban mindenkinek a saját szintjének megfelelő távolságot kellett lefutnia – természetesen időre.

A szombati nap az erőnléti felméréssel kezdődött, felülések, törzsemelések, fekvőtámaszok, majd páros lábbal térdfelrántások voltak a belépők az övvizsgára. Ezt követték a bázis technikák, amit lassan pontosan és precízen, majd gyorsan, dinamikusan is be kellett mutatni.

Amikor már kellően fáradtak a sportolók, akkor térérzékeléssel kellett bizonyítani, hogy figyelmük, pontosságuk még így sem lankad.

A feladat a következő: Egymással szemben felállnak a versenyzők egyikőjük egy helyben áll, míg a másik mozgásból végez ütés és rúgás kombinációkat úgy, hogy a párja feje előtt 1-2cm-rel megállítják a technikákat, a testére pedig 75%-os erővel beütnek illetve rúgnak. Mindezt harcszerűen, dinamikusan kell végezni. Ezután jönnek a támadások, annak védései és ellentámadás. Mentálisan és fizikálisan is jól felkészültnek kell lenniük, mert ezután élesben is összemérik felkészültségüket, hisz a sportág sava-borsa a küzdelem csak ezután kezdődik. Mindenkinek egymás után két-három ellenféllel kell megküzdenie.

A küzdelem után zárásként az elméleti tudásukról is számot kell adniuk a megjelenteknek.

A mostani vizsgán huszonheten szerepeltek, mindenkinek sikerült az övvizsgája. Egy személynek kell edzésen bemutatnia az oldalsó rúgást pontosan és akkor Ő is átveheti az oklevelét. Három sportolónak viszont olyan jól sikerült az övvizsgája, hogy egy szintet átugorva kapták meg a magasabb övfokozatot.

Gratulálok minden vizsgázónak.

 (Andorka Imre)