Kávészünet #6 – Egyházi fenntartású lehet a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola

0
231

A Szombathelyi Egyházmegye a következő tanévtől egyházi fenntartásba átvenné a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskolát, melyről mi is beszámoltunk.

A fentiekkel kapcsolatban Tóth Gábor, Körmend város Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke mondta el a véleményét a Kávészünet című műsorunk 6. adásában.

Az interjú teljes szövege:

Az egyházi oktatás rendkívül jó referenciákkal rendelkezik és nagy múltra tekint vissza a történelemben. Több 100 éves tapasztalatot és tudást halmoztak fel. A világháború lezártáig Magyarországon egyébként az iskolák 60 százalékát az egyház tartotta fent. Érintett szülőként én is utána néztem az egyházi fenntartású intézményeknek és minden intézmény leszögezi a felvételi tájékoztatójában, hogy olyan diákok és szülők jelentkezését várják az iskolákba, akik egyet tudnak érteni az ő alapelveikkel és el tudják fogadni az állami fenntartású intézményekhez képest szigorúbb házirendet. Azt gondolom, hogyha magunkba nézünk, egy kicsit kritikusan szemléljük magunkat, a Világot és gyermekeinket, akkor egy kicsit több szabály, egy kicsit több kötöttség a gyerekek érdekeit szolgálja, mégpedig azért, hogy a jövőben sikeres és boldog felnőttekké váljanak. Ez a versenyhelyzet, ami kialakulhat a városban, azáltal, hogy az egyik intézmény egyházi fenntartású lesz, azt gondolom, hogy a gyerekek érdekét szolgálja és hogyha a gyerekek érdekét szolgálja, akkor én nem tehetek mást, minthogy az egyházi kezelésbe vételt támogatom.

2020. február 19.

(vasisracok.hu)