Az elmúlt hét számomra egyik legmegrázóbb eseménye Bán Miklós barátom halála volt. Tudom, hogy néhányan felkapják erre a fejüket. Hogy is van ez? Miként lehet egy „jobboldali” embernek „baloldali” barátja? Miklós azonban ennél sokkal több volt. Egy igazi lokálpatrióta körmendi, akinek mindig a város volt az első, és az emberek, akik itt élnek. A családja volt az a hely, ahonnan mindez a pozitív emberi tulajdonság jött, ahonnét ezt a gondolkodást és elhivatottságot magával hozta. Körülötte minden változott. Emberek, politikai oldalak feszültek egymásnak, ő pedig állt, néha csodálkozva a viharban és méltósággal, nyugodtan tűrte a nehéz perceket is.

Tanulságos kell, hogy legyen az Ő hitvallása, ahol az emberi jellem nagyszerű megnyilvánulása bontakozott ki előttünk. Sokszor mondtam neki, hogy mi hasonlítunk egymásra. Talán éppen ezért fogadott el engem is, és ezért lehettünk barátok.

Ez persze azért tűnik fel jelenleg még inkább, mert ma már teljesen más emberi tulajdonságok kerülnek előtérbe. A közelemben is akadnak erre példák és akadnak ilyenek szép számmal a helyi politikusok között is. Olyanok, akiket a legrosszabb emberi tulajdonságok motiválnak. Olyanok, akikkel valamikor egy hajóban eveztünk, ma viszont már nem átallják hazug mondatokkal harsogni a világba saját gyűlöletkeltő, igaztalan mondataikat. Ezeket az embereket nem az összetartozás érzése, az emberi szeretet és segítőkészség motiválja. Teljesen különböznek Bán Mikitől. Őket csak és kizárólag a gyűlölet, az irigység és a folyamatos, gátlástalan harc motiválja.  Csak és kizárólag azért, mert valamiben egyszer vesztettek és megsértődtek. Ezért a hazudozástól sem riadnak vissza.

Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy a ma társadalmában vajon melyik jellem lenne a követendő? Nekem Bán Miklós ezen a területen mindig is példaként fog szolgálni. Csak úgy, mint Buti Tibor, volt barátom. Olyan, aki soha nem adta fel az elveit, nem akart soha megváltozni azért, mert a trend éppen azt kívánta volna tőle. Igazi elhivatott várospolitikus maradt mindig.

Miklós!

Hiányozni fogsz, mint egyenes jellem! Helyedet sajnos részben olyanok vették át, akik a te emberi magasságodba soha nem fognak felérni. Nekem azonban mindig te maradsz az igaz ember, a jellem, akit érdemes követni!

Nyugodj békében!

(Bebes István Facebook oldala)